klokheter

Det jag gillar med criminal minds, förutom den uppenbara spänningen och den fascinerande beteendeanalysen är deras citat. Det är som "voice-over", liknande oth fast med mindre drama och mer action. Här är ett som jag gillar av Albert Pine:
"What we do for ourselves dies with us. What we do for others and the world, remains and is immortal."

Det är tänkvärt, för vad betyder det om man lever, men bara för sig själv? Vad är då livet värt? Inte för att vi alla behöver bli som albert einstein eller en ny aristoteles. Utan att upptäcka sin mening med livet. Att inse vad man uppskattar, de viktiga tingen som betyder allt. För om meningen med sitt liv inte är värd att dö för, om så skulle krävas, vad är det då för mening med livet?

Det är en intressant tanke.



en tanke

alltför ofta lägger vi ner tid och pengar för att imponera på människor vi inte tycker om
jag ska inte ta åt mig äran av det uttalandet, för jag hörde något liknande för många år sedan. Och det slog mig, att det ligger något i det. Människor som älskar en, älskar en förhoppningsvis inte för vilka prylar eller kläder man har. De älskar en för vem man egentligen är.
Varför då blir det sån ångest att ha nyaste kläderna och modernaste prylarna? visst är det jättekul, det tycker jag också. Kanske är viktigt att veta sin egen inställning till varför man köper/gör vissa saker.
det kändes jätteviktigt för mig innan jag tatuerade mig. Jag bad, funderade och kände efter ordentligt. Det var även lite därför den hamnade var den hamnade. Den syns näst intill aldrig,och det känns verkligen som.. att den är för min egen skull och ingen annan. Jag bryr mig inte om folk beundrar den eller inte. Det är inte viktigt
och sen att vi lever i ett överflöd äcklar mig stundtals, medan jag andra stunder bara njuter och är tacksam över hur bra jag har det..
Men samtidigt är det lite jobbigt, som det här med familjen i sydkorea. Som det verkar, så har jag det "bäst" materiellt sett och sådär. Och jag tycker det känns.. pinsamt? Jag blir lite ledsen för deras skull. Och skäms för min egen. Jag börjar bli tacksam för vad jag har, men det känns så orättvist att jag ska ha så mycket och dom inte lika mycket.  Vi pratade här hemma om att kanske skicka pengar eller nånting. Men det kan ju tas på fel sätt också.. så vi får fundera vidare på hur man gör det på ett bra sätt som uppskattas

en sista sak innan jag ska gå och lägga mig. Efter mitt utlägg igår om flyktingarna så kände jag ikväll att det var dags att göra någonting åt saken också. Det brukar komma några till kyrkan varje fredag, vilket är jätteroligt. Vissa pratar/förstår ingenting. Och andra lite mer. Men man vet inte helt säkert.. och ofta så blir det ganska "uppdelat". Så gick in dit efter jobbet, det var slut och folk satt och fikade. Som vanligt kunde man ana uppdelningen lite. Folk började snacka om att spela innebandy..
ofta går dom in i kyrksalen för att spela instrument. Så jag tänkte, okej. Och gick in dit och frågade om nån ville följa med och spela innebandy. En kille följde med och spelade ikväll, och det var jätteroligt!
Tänk att en sån liten liten liten sak, kanske betyder mer än vad vi kan tro.
för det är inte svårt, och inte speciellt "stort"... men det är en gest.
Så nu måste vi börja bli duktiga på att ta hand om våra medmänniskor

:)

godnatt

torsdagstankar

vad finns det för intressant att berätta idag då?
tja.. min halvt brännskadade hud börjar lossna nu, och under det kommer en röd hud. Iaf vad det ser ut som nu. Jag hoppas på det är normalt, men bättre med ny hud än förstörd hud som blivit utsatt för 180grader.
annars har jag skickat iväg fotoalbumet idag, var förbi en sväng på strandskolan för att kika ifall de hade gamla skolkort. och visst minsann fanns de kvar i evas gömmor:) Vilken nostalgi det är
Fixat in deklarationen och allt därtill..
vart ute på en härlig promenad med tovven...och vovven:)

har beställt hem en mindre hög med språkkurser på koreanska. beslöt mig för att testa TVshops mirakelpuder. Hade velat beställa en del till lägenheten, och lite nya vårkläder. Men slängde in mestadels av lönen rakt in på sparkontot. Det kändes tråkigt, men jag vet hur nöjd jag kommer vara sen för att ha lyckats spara ihop så pass ändå.

idag då jag var på biblioteket och såg många flyktingar. Så slog det mig vad fascinerande det är. Och hur mycket man kan lära sig av varandra. Av varandras öden, kulturer och seder. Det är inte lika lätt att klaga på en finne då man känner någon som fick sitt ben bortsprängt. Eller klaga på sina syskon då man vet någon vars hela familj fortfarande är kvar i ett land som är fullt av krig och elände. Man blir lite klokare, visare och lite mer eftertänksam bara. Kanske kan man säga att man blir en bättre människa av att lära känna andra?
Kulturell mångfald som det så vackert heter.
Sen kommer det väl alltid finnas vilhelminabor som gör sig lustiga över dem, hånar, tycker illa om och bara allmänt är elaka mot dem. Vissa skämt är inte roliga, de är.. ganska omogna faktiskt. ..Är inte det att vara patetisk i den allra renaste form? Fast egentligen så blir jag mest upprörd. och lite rädd. För jag vill inte vara sån. absolut inte. jag vägrar!!!!
jag vill inte vara en sån som bara tänker på mig, mitt och mina. Att jag ser upp till mig själv så pass mycket att andra inte är värd ett dyft. Eller att man inte kan lyfta ett lillfinger för att hjälpa till.
Om jag blir sån, så lova att slå mig hårt. Eller åtminstone säga till
För det krävs så lite.. jag var chaufför åt ett par arabiska kvinnor en dag. Visst kostade det lite tid och engagemang, men det var ganska trevligt. Dessutom var de så väldigt tacksamma. Nu har jag lärt mig att fråga "hur mår du?" på arabiska dessutom
Det jag menar är, att det är lätt att glömma bort världen då man har mycket med sitt eget. Men vem vill leva ett liv där man bara är till glädje för sig själv? Jag funderar över..
vad är man för typ av människa om man är så? Tycker folk verkligen om en då... eller står dom bara ut med en?
o sen funderar jag över om det är hemskt av mig att inte vilja vara som såna människor.. för såna människor respekterar jag inte bara.
hrm..

nu blev det för mycket i hjärnan
bäst att sova:)


finalcall

så är albumet näst intill klart. Imorgon skall de sista justeringarna göras innan dess resa påbörjas runt halva jordklotet. Destination? Suwon, Sydkorea
Började hela albumet med ett kort brev, innan jag fortsatte med kartbilder på europa och sverige. Eftersom fotona är i åldersordning är jag en liten kamikaze baby med näst intill rakad skalle i början, och i slutet en lycklig människa med så mycket att vara tacksam för!

Detta är min början, översatt från engelskan:

Kära familj
I detta album har jag försökt visa er utvecklingen från en liten bäbis till en ung kvinna. Det har inte alltid varit lätt, men i varje svårighet har jag lärt mig något. Jag har lärt mig att vara tacksam för det jag har, och att man aldrig någonsin ska ta något eller någon förgiven.
Var lektion har varit från livets skola, mitt liv.

Jag kan inte förklara med ord, mitt hjärtas känslor då jag hörde om er. Jag tackar Gud varje morgon för vår kontakt. Den betyder mycket för mig, mer än vad jag kunde tro.
Jag gjorde detta album, så ni kunde få en glimt av mitt liv och hur det sett ut. Ett gott liv med mycket kärlek, vänner och glädjeämnen. Jag hoppas ni uppskattar det.
med all kärlek //woo jung


Det är min början, och jag ser fram emot vår fortsatta resa tillsammans. Även om det även kommer innebära jobbiga nyheter. Redan nu kan jag känna av hur svårt det kommer att bli att bo här, och veta om trubbel och sjukdomar därborta. Trots allt är de, människorna jag inte har minnen av, en del av min familj


everchanging

Jag har försökt skriva det här inlägget fler än en gång nu. Men orden vill inte riktigt fastna på papperet, bildligt talat. och vad finns det egentligen att säga? Blev glad då jag såg att jag fått Hei Young's brev imorse. Men där borta går inte livet som på rosor. Blev ledsen då jag läste vad min birthfather hade för sjukdom, så nu har jag ägnat halva dagen åt att deppa åt livets kringelkrokar.
Sedan insåg jag att det inte hjälpte att jag var nere, så jag försökte rycka upp mig istället. och här sitter jag. Med nyfärgat hår och tårar i ögonen. Vilka petitesser man funderar över..
Visst insåg jag väl att med det goda kommer det onda också. Men någonstans hade jag väl en förhoppning.

Helgen har varit helt okej, innebandy efter jobbet på fredagen
lördagen bjöd på lugnheter, hade fika bjudning innan vi for ut och körde en sväng. Hamnade som chaffis ute i malgovik och satt och socialisade med en gammal klasskompis medan jag väntade på att få köra hem, jobb igår och trötter idag :)


hrm..

Visst vore det roligt att kunna fara till korea nästa sommar, men ser man på det lite realistiskt kanske det är bättre att vänta till våren 2010. Först och främst är det ju den välkända våren där... med alla körsbärsblommor som blommar ut. Men sedan har jag då ett halvår drygt på mig att jobba och spara pengar till resan (efter jag avslutat bibelskolan) Någon föreslog att jag skulle testa sälja grejen som en programidé till ett produktionsbolag, men nja..
Något jag däremot funderat över är SWS's arbete med FedEX. De ska göra ett program där det utses 15 deltagare (20-35 år, adopterad och aldrig varit i korea) En inbjudan till sitt födelseland för att få en bättre förståelse etc. för landet..  "Welcome home" tror jag programmet skulle heta... Man skulle ansöka in och fick reda på i början av juni om man blivit antagen. Det "enda" man behöver betala själv är en del av flygbiljetten, SWS bidrar till viss del...
Tror ju inte ens det kommer gå på tv här i sverige så på det viset är det ju helt lugnt.. Men ja, låter ju lite galet ändå.. & sen är det nog väldigt många som söker.. lite knasigt är det, eller är det jag som är fånig?

nåja.. nu är jag toktrött. Ha en trevlig helg!


upside down

vår nya juicepress går varm. Det smakar färskt och gott. Det enda som vore det fulländat vore ett par isbitar och ett glassigt paraply. Skulle inte det bli sommarkänsla? precis som jordgubbar och grädde & lukten av nyklippt gräs. lovin' it

Det blir en mysdag med mamma, moster och kusinvitamin i lycksele idag. En snabb sväng men jysk och dollarstore ska avverkas åtminstone. Solen skiner och jag känner mig sådär allmänt glad och lycklig inombords. Vi har så mycket att vara tacksamma för.
Jag är så glad att saker i mitt liv läggs till rätta. Det är otroligt skönt att veta på ett ungefär hur hösten kommer bli, att jag nu fått kontakt med min biologiska familj och allt därtill. Nu när jag skriver upp det kanske det kan ses som små petittesser, men det har varit saker som fattats och som jag funderat mycket på.
ibland behöver vi tänka mer på vad vi ska vara tacksam för, än på de saker vi saknar. Just nu är jag mest lycklig för att jag har två familjer. Visst blir det känslostormar och krockar än det ena än det andra. Men jag är glad, glad att jag vågade. Hälften vågat hälften vunnet?

Ibland kanske man kan känna att man inte gör så mycket nytta här i livet
alltför ofta räknar vi vårt värde i våra handlingar
men ska det verkligen vara så?

min hemliga last

choklad deluxe. Sen jag börjat med lite mörkare choklad så börjar jag tycka att marabou's mjölkchoklad smakar.. billigt och blaskigt. Det är lite synd, men mmm

det verkar gå jättefort för SWSP att översätta ifrån engelska till koreanska men tvärtom tar det bra mycket längre tid. Dessutom upptäckte jag att syster skickat bilder som jag inte hittat åt.. Man ser ansiktet tydligare, och jag känner att vi inte är så lika ändå. Hon har mycket rundare ögon än vad jag har och helt annan form på huvudet. Persiko kinder typ.. jag har.. äppelkinder

men nu är klockan mycket. Imorgon blir det en dag i lycksele. Är sugen på lite badlakansset och handdukar... och lite annat smått och gott:)  får se vad man prioriterar..


(förresten tycker jag det är jätteroligt då ni kommenterar så har man någon hum om vilka som läser)

godnatt!


hej jeanettes mamma:)

det är fascinerande vad olika besökare man kan ha. Får en mindre chock varje gång (:


Efter jobbet idag blev det snabbhandling på domus, snabbdusch och sedan kvalitétstid tillsammans med jeanette och annakarin. Vilka underbara människor! De är så fina och bra att jag.. ja, kan inte ens förklara. Är så oerhört glad och tacksam för de vänner jag har.  Förut för några år sedan kunde jag uppleva att jag inte hade så många vänner, men inser nu vilka gåvor jag fått med tiden! och fler hoppas jag på att det blir.. 
Man kan aldrig ha för många vänner


imorgon är det söndag, så då väntar ett mail från min systeryster. Jag undrar hur hon tog det där med mitt lugna vi-tar-det-som-det-kommer svar. Sen så skickade mamman sitt brev till översättning för en vecka sen.. så kanske får jag det nästa vecka om jag har tur.  Jag märker själv att jag börjar slappna av mer, oroa mig mindre.. vilket ger bättre sömn.

och för att orka med morgondagen ska jag sova nu
men först måste jag få berätta om en tuff grej som hände igårkväll. Det var ungdomssamling och jag var stentaggad, det var ju som sagt ett tag sedan jag hann dit i tid.  Hursomhelst
Jag har tänkt ganska länge hur det ska bli i höst, även om det känns rätt att gå just den bibelskolan så är det så jobbigt att den ligger så långt bort! och sen har jag oroat mig hur det ska gå för mig att tala.
bla bla bla. Orkar inte dra närmre, men jag är inte så duktig på det.. och jag har inte vetat om jag skulle klara av det, även om jag skulle vilja. Jag har funderat mycket över helanden och mirakler etc.. om det är möjligt för min del, idag?
nåja
Mitt under bönen då jag står och tänker egentligen på vilket elände det kan bli om det inte blir bra.. kommer det fram en man och så profeterar han utan att känna mig, veta min bakgrund, mina tankar etc.
ett par enkla men skrämmande specifika saker. Hur jag känner, hur det är och vad som kommer ske!
och nej, det var inte såna där vaga skitsaker som står i horoskop som passar in på de flesta.
Jag tycker sånt är tufft

nåja
godnatt
vilket äventyr ens liv är egentligen




memories

blir så fruktansvärt nostalgisk av alla korten! Men nu har jag så gott som printat ut allting, nu ska det bara klippas, klistras, skrivas och göra lite snyggt så ska jag skicka iväg det.. Om jag är effektiv kanske det hinner bli klart imorgon men vi får väl se. Morgondagen blir en helbra förmiddag med träning, pysslande och ett besök på secondhand och lite smått och gott.. sen ska jag träffa annakarin och stina senare på kvällen. Blir tokmys<3
och på fredagkväll ska jag till kyrkan, det var alltför länge sen nu..
är det någon fler än jag som inte fått sin deklaration än?

på jeanettes uppmaning hade jag tänkt lägga in lite bilder från då jag var liten. Tyvärr buggar blogg.se. Förra gången kom det upp femtionio internetfönster. Ska se hur många det blir denna gång..
Bild på lillebror och jag i sjömanskostymer i eller vad det nu ska föreställa
är väl drygt fem år på korten. Förutom kortet på storebror och jag.. då är jag nog..två år kanske




well..

har suttit och gått igenom alla fotoalbum, plockat ut ett par foton från varje år och försökt få dem i en kronologisk ordning. Det tog massa tid att skanna in dem och kvalitén är inte bra. Men nu är det gjort, nu ska de bara skrivas ut och klistras in i ett helt nytt album som jag kan skicka iväg.
Blev lite konfunderad igår, kan man älska någon man aldrig sett? Eller ja, träffat en gång för snart tjugo år sen? för, trots känslostormen så känner jag inte sån djup... tilltro/kärlek. Så vad i friden skulle jag svara på en sån kommentar..? hrm...
känner mig lite dum. men att säga att man älskar någon, och så är man inte säker på att man gör det är nog värre..kanske. blir nästan lite arg. hur kan dom säga så? och vad förväntar dom sig att jag ska svara?

jaja

hittade ett jättefint kort på mig och johannes som jag tänkte försöka slänga in. att lägga upp bilder på blogg är ju en hel vetenskap, förhoppningsvis öppnas inte sextiotre internetfönster den här gången..
men visst är det syskonkärlek


tillägg

nu har jag dessutom börjat emaila med min storebror.
vad sjukt konstigt
han minns mig från då jag föddes. Även om jag bara hann vara "hemma" där 1-2 dagar..
lite roligt ändå

nåja
godnatt

vardagslunk

eller hur var det där? Nu är i alla fall helgen över och därmed är det slut på sockerintaget. Jajjemänsan ni hörde rätt, jag ska sluta baka söta saker och äta mycket socker på vardagarna. Det sparar jag till helgerna så det blir extra gott istället. Och godis, exkl. choklad har jag försökt sluta köpa helt.
Det känns bra i magen och i plånboken.
Sara har varit här hela helgen, har vart toktrevligt.. fick träffa a-k och malin en hel del också. Känns bra i hjärtat..

Kvällen till ära bakade jag, tina och stina en superb fransk chokladtårta. Men nu har jag dessvärre halsbränna och känner mig gammal.
Skickade in min ansökan idag så imorgon går den iväg. Känns spännande, det är på riktigt! Förhoppningsvis får jag höra mer om lägenheten till veckan också.. let's see..

och det ärju söndag idag, så det väntade ett mail från syster även denna söndagen. vilken trevlig tradition. vi satsar på att försöka ses nästa sommar..2009. Helt galet känns det, och sen menade dom att dom skulle hjälpa mig betala. Men stolt som jag är säger jag nej... jag vill helst betala själv. Känns som dumt annars... skulle inte ha hjärta att lägga ut pengar på en kamera (som jag nu med andra ord måste börja spara till) och låta dem betala min resa. Så mina nya sparmål förutom flytten och allt därtill blir en ordentlig kamera och en utomlandsresa.
Någon som vill följa med?=))


men nu ska jag kvälla
godnatt

en fredag

så är ansökningarna så gott som komplett. Nu väntar jag bara på att personbeviset ska komma ifrån myndigheterna så skall det skickas in. O så ska jag jag lämna papperna till dem som ska rekommendera mig så att de kan fylla i allt. och skicka in det. känner mig nyfiken på vad dom kommer skriva, men men..
Känns spännande =) har dock inte hittat någon lägenhet än.. men kanske på G

annars har jag funderat allvarligt på jeanettes idé om en fond:) men eftersom jag slösar pengar på annat ibland så känns det lite lite dumt. eller ganska mycket.

men nu måste jag ta tag i den här dagen. ikväll kommer sara och som vanligt så blir helgerna så gott som bloggfria. Ha en grym helg!

yemkela

ja, så tänkte jag slänga in ett inlägg såhär precis innan sovdags. Som förövrigt är alldeles för sent. Nåväl, har vart i Stinas lägenhet och försökt hjälpa till så gott det går. lärt mig en del om försäkringar och annat nyttigt =)
jag ska skicka in ansökningarna till skolan så fort jag fått personbeviset ifrån skattemyndigheten, och då jag författat mitt personliga brev. Det är inte det lättaste

försöker leta lägenhet därnere men det är ganska jättesvårt. Har jag riktigt tur har jag någon på G, men då ska det vara tur och bönesvar ifall jag får den! :)

hoppas på lika härligt strålande väder imorgon det har vart hititlls. underbart
man blir så glad och lycklig av solens värme


men nu ska ja kvälla
godnatt


HÖR OCH HÄPNA

blogg.se fungerar igen...!
har jobbat på rätt mycket dessa dagar. blivit två tio-timmars-pass på rad (om jag nu inte räknat fel) och jag har varit dålig på att gå och lägga mig då jag väl kommer hem. Men men
Sista gången jag var riktigt skrivartagen var natten mot sommartiden. Då var jag och fannie ute och raggade länge, vilket var oerhört trevligt. Jag saknar den tiden i grundskolan. Vilka knasiga elver vi måste ha varit för en utomstående lärare.. som vi gick omkring och sjöng i korridorerna ( läs: skrek) =)

Fick äntligen mailet nu ifrån mamman, vi kanske kan kalla henne Hei Young istället. Det känns bättre och bättre nu. De vill verkligen att jag ska hälsa på... i senaste mailet från syster tyckte Hyang eun att vi borde bestämma ett datum så att dom kan börja förbereda. Det gick lite väl snabbt, men inom en ram kring max två år borde jag kanske ha sparat ihop tillräckligt med pengar och känna mig redo.. funderar på att köpa hem en sån där "hur-du-lär-dig-koreanska" hemmaCD. Hur bra de nu är, men det är ju värt ett försök.. recensionerna av den säger att tragglar man tillräckligt länge så kan man göra sig lättare förstådd och förstå en del. Så blir jag deprimerad och inte har något socialt liv då jag flyttar till hösten blir det till att nöta därnere:)
hon skrev att hon berättat för kyrkan om mig, och att de förvånande nog tog det bra och blev glada. Är väl en nyhet i sig.. tänk om någon i våran kyrka skulle säga nått sånt? Vilken förvåning.. 

Tänkte försöka slänga in nått citat men det blir bara konstigt, känslan försvinner då man rycker lös tomma meningar. Men jag blev verkligen glad. Det utstrålar en blandning av ledsamhet, glädje och moderlighet toppat med visdomsord.

nåväl

första gången jag är hemma före åtta på jag vet inte hur länge.. så bäst ta vara på kvällen. Vädret har varit underbart.. var ledig mellan kvart över två och halvsex så jag hann med lite promenerande.
innan jag slog mamma i guitar hero såklart




RSS 2.0